Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Circulerende immuuncomplexen

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
CIC, C1q-bindingstest
Officiële naam:
Ciculerende immuuncomplexen
Verwante testen:
complement, reumafactor, ANA

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om te achterhalen of een autoimmuunziekte de veroorzaker is van bepaalde vormen van weefselschade zoals nierontsteking (glomerulonefritis), bloedvatschade (vasculitis), reuma (artritis), ontstoken hartvlies (pericarditis) of ontstoken longvlies (pleuritis).

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test wordt uitgevoerd met de zogeheten C1q-bindingstest die de in het bloed circulerende immuuncomplexen bindt. Immuuncomplexen zijn samenstellingen van autoantistoffen en stoffen die van nature in het lichaam aanwezig zijn. Normaal gesproken maakt het afweersysteem (immuunsysteem) antistoffen aan om lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën of virussen, te verdrijven. Soms maakt het afweersysteem echter antistoffen die gericht zijn tegen lichaamseigen cellen, weefsels of organen. We spreken daarom van een autoimmuunziekte (auto betekent ‘zelf'). De vorming van autoantistoffen kan dus gezien worden als een 'vergissing' van het afweersysteem.Bij bepaalde vormen van autoimmuunziekten kunnen circulerende immuuncomplexen worden gevormd die in het bloed circuleren. Als deze complexen neerslaan in de bloedvaten van organen zoals de nieren en longen kunnen ze daar ontstekingsreacties en orgaanschade veroorzaken.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter vraag de test aan om te onderzoeken of een weefselontsteking of orgaanschade veroorzaakt kan zijn door een autoimmuunziekte. Ook wordt de test toegepast om het effect van een behandeling van autoimmuunziekten te volgen.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

Als er geen immuuncomplexen in het bloed circuleren is het bindingspercentage (C1q-bindingstes) minder dan 7%.

Verhoogd

Een bindingspercentage van 7% of hoger (C1q-bindingstest) wijst op de aanwezigheid van circulerende immuuncomplexen. Deze kunnen mogelijk de veroorzaker zijn van weefselontstekingen of orgaanschade.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 06-07-2011

Terug Terug naar het overzicht