Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Vitamine E

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
RRR-α-tocoferol
Officiële naam:
Vitamine E
Verwante testen:
vitamine C, vitamine A

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om een vitamine E tekort op te sporen en te achterhalen of het tekort wordt veroorzaakt door problemen met voedselopname in het maagdarmsysteem.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test meet de hoeveelheid vitamine E in bloed. Vitamine E is een vitamine die bestaat uit een mengsel van acht verschillende, vetoplosbare stoffen (vier tocoferolen en vier tocotrienolen). De meest actieve component is α-tocoferol. Belangrijke bronnen van vitamine E zijn plantaardige oliën, margarine, groene groenten, eieren en volkorenbrood.

Vitamine E is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Een tekort aan vitamine E kan daarom leiden tot oxidatieve stress. Een tekort kan veroorzaakt worden door onvoldoende inname of door een slechte opname in de darm. Opname hangt samen met de aanwezigheid van galzure zouten en opname van vetten. Eenmaal aanwezig in het lichaam wordt vitamine E voornamelijk opgeslagen in klier- en vetweefsel, de testes, bloedplaatjes, de lever en spierweefsel.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter vraag de test vaak aan voor nader onderzoek van patiënten met onder andere neurologische stoornissen, leverziekten, vetmalabsorptie (verstoorde opname van voedingsvetten) en darmresectie ((gedeeltelijke) verwijdering van de darm) of bij langdurige parenterale voeding (toediening voedingsstoffen via infuus of sonde). Bij al deze aandoeningen kan de opname van vitamine E uit de voeding verstoord zijn.

Wat betekent de uitslag?

De streefwaarde voor vitamine E ligt tussen 15 en 35 umol/L.

Verhoogd

Een hoog vitamine E is van weinig tot geen betekenis. Sporadisch zijn er klachten gemeld als hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, spierzwakte en darmklachten.

Verlaagd

Een laag vitamine E kan ontstaan bij een verkeerd voedingspatroon, maar is meestal het gevolg van slechte opname van vitamine E in de darmen, bijvoorbeeld door een aandoening van de darmen of het gebruik van laxerende middelen. Daarnaast kunnen gebruik van orale anticonceptiva en aspirine de hoeveelheid vitamine E in het lichaam verminderen. Wanneer er weinig vetten aanwezig zijn, is er soms ook minder van het vetoplosbare vitamine E aanwezig. Dit hoeft echter niet direct op een tekort te duiden. Een tekort aan vitamine E leidt tot een verminderde antioxidatieve werking in het lichaam om onder andere vrije radicalen teniet te doen.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 06-07-2011

Terug Terug naar het overzicht