Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Vitamine C

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
Ascorbinezuur
Officiële naam:
Vitamine C
Verwante testen:
vitamine A, vitamine E

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om een tekort aan vitamine C op te sporen of om het effect van een vitaminetherapie te volgen.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

Deze test meet de hoeveelheid vitamine C in het bloed. Vitamine C is noodzakelijk voor de vorming van botten, tanden, gewrichtsbanden en bloedvaten. Bovendien speelt het een belangrijke rol in de afweer. Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Het komt voor in de meeste soorten vers fruit, verse groenten en aardappelen. Ernstig gebrek aan vitamine C is tegenwoordig zeldzaam. Scheurbuik, de ziekte die ontstaat bij een ernstig tekort aan vitamine C, is in ontwikkelde landen verleden tijd. Lichte vormen van vitamine C tekort worden echter nog steeds aangetroffen, bijvoorbeeld bij ouderen (vooral alleenstaanden) met slechte voedingsgewoonten, of bij alcoholisten. Soms moeten supplementen met vitamine C worden voorgeschreven, vooral na een ernstig ongeval of bij brandwonden: het herstelproces vergt veel vitamine C. Ook wordt de vitamine wel voorgeschreven in combinatie met ijzertherapie: vitamine C bevordert de opname van ijzer door het lichaam.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter vraagt een vitamine C test aan wanneer het vermoeden bestaat dat er sprake is van een vitamine C tekort. Een gebrek aan vitamine C uit zich in de vorm van gewichtsverlies, verminderde weerstand, vermoeidheid, gewrichtsklachten, een slechtere genezing van verwondingen en blauwe plekken.De dokter vraagt de test ook aan om het effect van een vitaminetherapie te volgen of als het vermoeden bestaat dat patiënten een teveel aan vitamine C hebben. Een teveel kan het gevolg zijn van verhoogde inname bijvoorbeeld via vitaminepillen of andere supplementen.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

De streefwaarde voor vitamine C ligt tussen de 11 - 100 micromol/l.

Verlaagd

Waarden lager dan 10 micromol/l wijzen op een deficiëntie.

Verhoogd

Dit komt zelden voor. Een teveel aan vitamine C kan via de urine door het lichaam worden uitgescheiden.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 06-07-2011

Terug Terug naar het overzicht