Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Calprotectine

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
IBD-test
Officiële naam:
Calprotectine
Verwante testen:
anti-TTG, antistoffen tegen gliadine, bloedbezinking, CRP, α-1-antitrypsine

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om vast te stellen of er bij de patient sprake is van een chronische darmontsteking (inflammatory bowel disease, IBD), zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Daarnaast kan deze test ook worden gebruikt om de ernst van de ziekte te bepalen.

Welk materiaal?

Ontlasting

Monster

Wat wordt getest?

Deze test meet de hoeveelheid calprotectine in de ontlasting. Calprotectine is een ontstekingsremmend eiwit dat zich in ontstekingscellen bevindt. Het eiwit komt vooral voor in witte bloedcellen (neutrofiele granulocyten). Bij chronische darmontstekingen ofwel inflammatory bowel disease (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, vormen zich ontstekingscellen in de wanden van de maag en de darmen. De hoeveelheid calprotectine in de ontlasting komt overeen met het aantal ontstekingscellen in het maag-darmkanaal. Calprotectine kan daardoor niet alleen worden gebruikt om de diagnose IBD te stellen, maar is ook een maat voor de ernst van de ziekte.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

De ontlasting (feces) verzameld in een speciale potje. In het deksel zit een schepje waardoor de handen schoon blijven. Het kan zijn dat een aaantal dagen van te voren sommige dingen niet gegeten mogen worden, zoals vlees en rauwe groenten. Ook een aantal soorten pijnstillers mag dan niet gebruikt worden. Alle verdere informatie wordt van te voren meegegeven.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter vraagt deze test aan als de klachten van een patiënt kunnen passen bij een ontsteking van de darm. De belangrijkste klachten bij chronische darmontstekingen zijn: diarree, vermageren, het gevoel de ontlasting niet goed te kunnen ophouden en bloedverlies bij de ontlasting. De test wordt vooral gebruikt om andere oorzaken voor de darmklachten uit te sluiten zoals virale, bacteriële of parasitaire infecties, darmkanker, coeliakie en taaislijmziekte.De hoeveelheid calprotectine in de ontlasting komt overeen met het aantal ontstekingscellen in het maag-darmkanaal. Calprotectine kan daarom worden gebruikt om een chronische darmontsteking vast te stellen en om te bepalen hoe ernstig de ziekte is. Niet alle artsen zullen gebruik maken van de test, omdat de uitslag soms moeilijk interpreteerbaar zijn. Zo kan de hoeveelheid calprotectine ook verhoogd zijn bij bacteriële infecties op andere plaatsen in het lichaam, bij gebruik van bepaalde pijnstillers, in geval van coeliakie en bij dikke darmkanker. Ook kan de uitslag bij zeer waterige ontlasting foutief laag zijn.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

Bij gezonde mensen is de hoeveelheid calprotectine in de ontlasting laag. De referentiewaarden zijn afhankelijk van de gebruikte techniek en kunnen daarom per laboratorium sterk verschillen.

Verhoogd

Bij IBD worden sterk verhoogde waarden gevonden voor calprotectine. Hoe actiever de ziekte is, des te hoger is ook de calprotectinewaarde.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 06-07-2011

Terug Terug naar het overzicht