Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Sulfhemoglobine

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
SulfHb, SHb
Officiële naam:
sulfhemoglobine
Verwante testen:
methemoglobine, bloedgassen, koolstofmonoxide

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om vast te stellen of zuurstoftekort wordt veroorzaakt door een te hoog percentage sulfhemoglobine in het bloed.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test meet de hoeveelheid sulfhemoglobine (SHb) in het bloed en wordt uitgedrukt als percentage van de totale hoeveelheid hemoglobine in het bloed. Als het bloed door de longen stroomt, neemt de hemoglobine in de rode bloedcellen de ingeademde zuurstof op. Hemoglobine is een zuurstoftransporteiwit dat zorgt voor verspreiding van zuurstof in weefsels en organen. Als er onvoldoende hemoglobine aanwezig is in het bloed, of als het niet goed functioneert, ontstaat er bloedarmoede. De verschillende delen van het lichaam krijgen dan (te) weinig zuurstof aangevoerd. Sulfhemoglobine (SulfHb) is hemoglobine waaraan in plaats van zuurstof zwavel is gebonden. Het bloed kan daarbij wat groen van kleur zijn. Bij een te hoog percentage sulfHb is er te weinig hemoglobine aanwezig voor binding en transport van zuurstof. Daardoor ontstaat er een tekort aan zuurstof in organen en weefsels. Als zwavel eenmaal aan de hemoglobine is gebonden dan kan dit er niet meer van los komen. SHb verdwijnt pas uit het bloed als de rode bloedcellen, met daarin het SHb, worden afgebroken. Een rode bloedcel heeft een levensduur van ongeveer 30 dagen voordat deze wordt afgebroken in de milt.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter vraagt deze test aan als er aanwijzingen zijn dat (ernstig) zuurstoftekort wordt veroorzaakt door een te hoog percentage sulfhemoglobine. Sulfhemoglobine is vrij zeldzaam. De klachten zijn ernstiger naarmate het percentage hoger is. Het begint met een blauwachtige huidskleur, kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en soms ook gedragsveranderingen. Bij (veel) grotere hoeveelheden SHb in het bloed kan bewusteloosheid optreden en een SHb-vergiftiging kan uiteindelijk dodelijk zijn door zuurstofgebrek in de hersenen.Een te grote hoeveelheid SHb in het bloed kan veroorzaakt worden door bepaalde medicatie of drugs (bijvoorbeeld LSD).

Wat betekent de uitslag?

Normaal

Bij gezonde mensen is sulfhemoglobine niet in het bloed aanwezig.

Verhoogd

Een sulfhemoglobine gehalte van meer dan 1,5% wordt beschouwd als verhoogd. Meestal verdwijnt de verhoogde concentratie sulfHb vanzelf. Soms is behandeling in het ziekenhuis nodig. Echter er zijn ook patiënten bekend die zijn overleden door een sulfHb vergiftiging.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 06-07-2011

Terug Terug naar het overzicht