Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Neutrofiele granulocyten

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
neutro’s, segmentkernige granulocyten, segmenten
Officiële naam:
neutrofiele granulocyten
Verwante testen:
WBC, Diff

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om ziekten op te sporen waarbij het afweersysteem betrokken is, bijvoorbeeld infecties of ontstekingen. Soms wordt de test gedaan om bepaalde soorten bloedkanker aan te tonen.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test meet het aantal neutrofiele granulocyten in het bloed. Neutrofiele granulocyten zijn (naast lymfocyten, basofiele granulocyten, eosinofiele granulocyten en monocyten) één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen. Neutrofiele granulocyten worden aangemaakt in het beenmerg en maken deel uit van het menselijk afweersysteem dat het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers zoals micro-organismen.Een neutrofiele granulocyt is een ronde of ovale witte bloedcel (leukocyt) met een diameter van 10 tot 15 µm en daarmee groter dan een rode bloedcel. De kern bestaat uit twee tot vijf lobben verbonden met dunne kernbruggetjes en is dus in segmenten verdeeld. Daarom worden deze cellen ook wel segmenten genoemd.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed uit een ader

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Bloed uit een vingertop

Met een scherp naaldje wordt een gaatje geprikt in de top van één van de vingers. Daar komt dan een druppel bloed uit die wordt opgevangen op een strip of in een buisje. Als er te weinig bloed uitkomt, wordt er op de vinger geduwd om het eruit te drukken. Hoe warmer de handen zijn, hoe makkelijker het gaat. Het naaldje wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt gedaan als de dokter denkt dat er sprake is van een infectie of ontsteking. Meestal wordt de test uitgevoerd als onderdeel van een differentiële telling van de witte bloedcellen (de zogenaamde Diff) of als onderdeel van een compleet bloedonderzoek. Soms wordt de test uitgevoerd om te onderzoeken of iemand lijdt aan een bepaalde soort bloedkanker (leukemie) of om te onderzoeken of het afweersysteem goed functioneert.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

Normaal varieert het aantal neutrofiele granulocyten ongeveer tussen 1,5 en 7,5 x 109 cellen per liter. De referentiewaarden zijn afhankelijk van de meetmethode en kunnen per laboratorium verschillen.

Verhoogd

Een verhoogd aantal neutrofiele granulocyten komt voor bij een bacteriële infectie, en bij andere typen ontstekingen zoals ernstige verwondingen, brandwonden en tumoren en bij sommige soorten bloedkanker.

Verlaagd

Een verlaagde hoeveelheid neutrofiele granulocyten wordt meestal veroorzaakt door geneesmiddelen, vooral pijnstillers en antibiotica. Ook ernstige infecties, zoals tyfus en hepatitis, en ioniserende straling kunnen leiden tot een verlaagde hoeveelheid neutrofiele granulocyten.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 06-07-2011

Terug Terug naar het overzicht