Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Monocyten

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
Mono's
Officiële naam:
Monocyten
Verwante testen:
WBC, diff

In vogelvlucht

Waarom deze test?

De test wordt uitgevoerd om ziekten op te sporen waarbij het afweersysteem betrokken is. Dat kunnen bijvoorbeeld infecties of ontstekingen zijn. Soms wordt de test gedaan om bepaalde soorten bloedkanker aan te tonen.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test meet het aantal monocyten in het bloed. Monocyten zijn één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen, die een belangrijke rol spelen in het functioneren van het menselijk afweersysteem. Een monocyt is een ronde of ovale witte bloedcel (leukocyt) met een diameter van 12 tot 20 μm en daarmee groter dan een rode bloedcel. Monocyten worden aangemaakt in het beenmerg en maken deel uit van het menselijk afweersysteem, dat het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers zoals micro-organismen en lichaamsvreemde stoffen. Monocyten kunnen in aangedane weefsels door fagocytose (vertering) allerlei lichaamsvreemde stoffen opnemen. Ook zijn ze betrokken bij het opruimen van afgestorven weefsel in het lichaam.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed uit een ader

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Bloed uit een vingertop

Met een scherp naaldje wordt een gaatje geprikt in de top van één van de vingers. Daar komt dan een druppel bloed uit die wordt opgevangen op een strip of in een buisje. Als er te weinig bloed uitkomt, wordt er op de vinger geduwd om het eruit te drukken. Hoe warmer de handen zijn, hoe makkelijker het gaat. Het naaldje wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt gedaan als de dokter denkt dat er sprake is van een infectie of ontsteking. Meestal wordt de test uitgevoerd als onderdeel van een differentiële telling van de witte bloedcellen (de zogenaamde Diff) of wordt de test uitgevoerd als onderdeel van het compleet bloedonderzoek.Soms wordt de test uitgevoerd om te onderzoeken of er een bepaalde soort bloedkanker (leukemie) is. Ook bij afwijkingen aan het afweersysteem kan het testen van monocyten soms nodig zijn.

Wat betekent de uitslag?

De referentiewaarden (normaalwaarden) van de monocytentest kunnen per laboratorium verschillen. De waarden liggen ongeveer tussen 0,1 en 1,0 x 109/liter.

Verhoogd

Een verhoogd aantal monocyten komt voor bij een bacteriële infectie, sommige parasitaire infecties en bij sommige soorten bloed- of lymfeklierkanker.

Verlaagd

Een verlaagde hoeveelhied monocyten komt niet zo vaak voor maar het kan wijzen op een zeldzame soort bloedkanker, namelijk de zogenaamde Hairy Cel Leukemie.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 05-07-2011

Terug Terug naar het overzicht