Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Lymfocyten

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
Lymfo's
Officiële naam:
Lymfocyten
Verwante testen:
WBC, diff, lymfocytensubtypering

In vogelvlucht

Waarom deze test?

De test wordt uitgevoerd om ziekten op te sporen waarbij het afweersysteem betrokken is. Dat kunnen bijvoorbeeld infecties of ontstekingen zijn. Soms wordt de test gedaan om bepaalde soorten bloedkanker aan te tonen.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test meet het aantal lymfocyten in het bloed. Vaak wordt de test uitgevoerd als onderdeel van het compleet bloedonderzoek.

Lymfocyten zijn één van de vijf verschillende soorten witte bloedcellen. Witte bloedcellen of leukocyten bevinden zich in het bloed. Ze maken maar een heel klein deel uit van de cellen in het bloed; op iedere witte bloedcel zijn er honderden rode bloedcellen, maar de witte bloedcellen zijn wel groter. Ze vormen een belangrijke component van het immuunsysteem.

Lymfocyten zijn in 3 soorten te verdelen: T-lymfocyten (ook wel T-cellen), B-lymfocyten (ook wel B-cellen) en Natural Killer Cellen ( ook wel NK-cellen).

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed uit een ader

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Bloed uit een vingertop

Met een scherp naaldje wordt een gaatje geprikt in de top van één van de vingers. Daar komt dan een druppel bloed uit die wordt opgevangen op een strip of in een buisje. Hoe warmer de handen zijn, hoe makkelijker het gaat. Het naaldje wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

Meestal wordt de test gedaan wanneer de dokter een infectie of een ontsteking vermoedt. Lymfocyten zijn namelijk betrokken bij de afweer tegen micro-organismen en lichaamsvreemde stoffen. Lymfocyten spelen vooral een belangrijke rol bij de afweer tegen virussen.

Soms wordt de test uitgevoerd om te onderzoeken of er sprake is van een bepaalde soort bloedkanker (leukemie). Ook wordt de test aangevraagd om afwijkingen van het afweersysteem verder te onderzoeken.

Het kan ook zinvol zijn om verschillende typen lymfocyten te meten. Zie hiervoor de test lymfocytensubtypering

Wat betekent de uitslag?

De referentiewaarden (normaalwaarden) van de lymfocytentest kunnen per laboratorium verschillen en zijn bovendien leeftijdsafhankelijk. De waarden liggen ongeveer tussen 1,0 en 3,5 x 109/liter. Bij kinderen onder de 15 jaar worden hogere waarden gevonden.

Verhoogd

Een verhoogde hoeveelheid lymfocyten (lymfocytose) is meestal het gevolg van een infectie met een virus en soms een bacterie. Bij bepaalde soorten bloedkanker (leukemie) kunnen de lymfocytenwaarden zijn verhoogd, vooral bij oudere mensen.

Verlaagd

Een verlaagde lymfocytenconcentratie (lymfopenie) komt niet vaak voor. Het kan worden veroorzaakt door een HIV-infectie, ondervoeding, vitaminetekorten en verlies van lymfocyten in de darm.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 01-11-2014

Terug Terug naar het overzicht