Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

LD iso-enzymen

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
Lactaatdehydrogenase iso-enzymen, LDH iso-enzymen
Officiële naam:
Lactaatdehydrogenase iso-enzymen
Verwante testen:
LDH

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om weefselbeschadigingen in hart, lever, longen, spieren of bloedcellen op te sporen.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test bepaalt de activiteit van het enzym lactaat dehydrogenase in bloed. Lactaat dehydrogenase (LD) of melkzuurdehydrogenase is in alle weefselcellen aanwezig. Het enzym zorgt voor de omzetting van pyruvaat naar lactaat onder zuurstofarme omstandigheden en is betrokken bij energieproductie. LD is een zogeheten tetrameer, waarin de vier eiwitketens bestaan uit twee verschillende subeenheden: H (heart) en M (muscle). Op deze manier kunnen vijf combinaties ontstaan en dus vijf verschillende LD's: LD1 (H4), LD2 (H3M1), LD3 (H2M2), LD4 (H1M3) en LD5 (M4). De verschillende LD's zijn iso-enzymen. Bij de test wordt de activiteit van elk iso-enzym gemeten. LD1 en LD2 komen vooral voor in hartspierweefsel en rode bloedcellen; LD3 komt wat meer voor in longweefsel, de iso-enzymen LD4 en LD5 komen vooral voor in levercellen en dwarsgestreept spierweefsel. Het enzym blijft in de regel binnen de weefselcellen, maar kan door een aandoening of beschadiging in de bloedbaan komen, zodat het gehalte aan LD in het bloed stijgt. LD iso-enzymen kunnen in bloed overgaan in macro-LD door zelfpoymerisatie of doordat antilichamen binden aan een of meer LD iso-enzymen. Macro-LD's worden minder snel uit het bloed verwijderd en leiden tot een verhoogde enzymactiviteit in plasma.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt uitgevoerd om cel- en weefselschade op te sporen en te achterhalen welke organen en lichaamsfuncties zijn aangedaan. Omdat LD aanwezig is in vrijwel alle lichaamscellen en weefsels, kunnen met de test veel verschillende aandoeningen worden onderzocht (leverziekten, hartinfarct, hemolyse, spierbeschadiging, longfunctie). Voor al deze aandoeningen zijn inmiddels betere en specifiekere tests beschikbaar. De LD iso-enzymentest wordt tegenwoordig nog maar zelden toegepast.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

LD blijft in de regel binnen de weefselcellen. Normaal is het enzym niet in het bloed aanwezig is er dus geen enzymactiviteit.

Verhoogd

De enzymactiviteit van LD1 en LD2 is verhoogd bij hemolyse van rode bloedcellen of na een hartinfarct. Verhoging van de enzymactiviteit van LD3, LD4 en LD5 wijzen op leverziekten, maar bij leveraandoeningen is de verhoging van deze LD iso-enzymen minder sterk dan bijvoorbeeld de ALAT en ASAT.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 06-07-2011

Terug Terug naar het overzicht