Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

WBC

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
witte bloedcellen, leukocyten
Officiële naam:
WBC
Verwante testen:
compleet bloedonderzoek

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om ontstekingen en/of leukemie op te sporen of om te controleren of het afweersysteem goed functioneert.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De witte bloedceltelling meet de hoeveelheid witte bloedcellen in bloed. Witte bloedcellen worden gemaakt in het beenmerg en ze beschermen het lichaam tegen infecties en ondersteunen het afweersysteem. In geval van een infectie vallen de witte bloedcellen de ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels en virussen) aan en vernietigen deze.

Bij leukemie worden de witte bloedcellen ongeremd aangemaakt.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed uit een ader:

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Bloed uit een vingertop:

Met een scherp naaldje wordt een gaatje geprikt in de top van één van de vingers. Daar komt dan een druppel bloed uit die wordt opgevangen op een strip of in een buisje. Als er te weinig bloed uit komt, wordt er op de vinger geduwd om het eruit te drukken. Hoe warmer de handen zijn, hoe makkelijker het gaat. Het naaldje wordt maar een keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van een compleet bloedonderzoek. Aan de hand van het aantal witte bloedcellen kan de dokter achterhalen of het afweersysteem in orde is. Het afweersysteem functioneert bijvoorbeeld minder goed bij gebruik van sommige medicijnen (chemotherapie) of in geval van ernstige infectieziekten zoals HIV/Aids. Een verlaagde witte bloedceltelling duidt op een verminderde werking van het afweersysteem. De witte bloedceltelling wordt ook gebruikt om de aanwezigheid van infecties of leukemie op te sporen. In deze gevallen is de witte bloedceltelling vaak verhoogd.

Wat betekent de uitslag?

De WBC waarde ligt bij volwassenen tussen 4x109/l en 10x109/l. Bij kinderen wijken deze waarden af. Ook kunnen er kleine verschillen zijn afhankelijk van het laboratorium waar de waarde is gemeten.

Verhoogd:

Een verhoogd aantal witte bloedcellen wordt leukocytose genoemd. Dit kan een gevolg zijn van infectie, leukemie, verwonding of stress.

Verlaagd:

Een verlaagd aantal witte bloedcellen wordt leukopenie genoemd. Dit kan het gevolg zijn van chemotherapie, bestraling of afwijkingen in het afweersysteem.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 17-10-2010

Terug Terug naar het overzicht