Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Vitamine B1

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
thiamine, aneurine, antiberiberi-vitamine
Officiële naam:
vitamine B1, thiamine
Verwante testen:
vitamine B6, lactaat

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om vast te stellen of er sprake kan zijn van een vitamine B1-tekort.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

Met deze test wordt de hoeveelheid vitamine B1 in het bloed gemeten. Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorzining en het koolhydtaatmetabolisme. Ook de conditie en de werking van het geheugen hangt af van de beschikbare hoeveelheid vitamine B1.

Het lichaam neemt vitamine B1 op uit de voeding. Vooral brood en graanproducten zijn rijk aan vitamine B1. Meel en brood leveren ruim 40 % van de dagelijkse behoefte, de rest wordt geleverd door melk, vlees, aardappelen, peulvruchten en noten.

Voldoende vitamine B1 is noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam. Bij een tekort kunnen psychische stoornissen en lichamelijke klachten (zoals spierzwakte) ontstaan. Als het lichaam te veel vitamine B1 binnenkrijgt, is dat geen probleem. Dit wordt gewoon uitgeplast.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter vraag deze test aan als hij/zij denkt dat de klachten veroorzaakt kunnen worden door een vitamine B1-tekort. Klachten bij een vitamine B1-tekort (ook wel beriberi genoemd) zijn: verminderde eetlust, vermoeidheid, depressie, concentratiestoornissen, hoofdpijn, geheugenverlies en/of dementie (Korsakov-psychose). Bij ernstig gebrek ontstaat spierzwakte - beriberi betekent grote zwakte - de patiënt kan niet meer op zijn benen staan!

De arts zal alert zijn op vitamine B1-tekort bij oudere mensen en ook bij zwangere of zogende vrouwen, want deze hebben vaak een grotere behoefte aan vitamine B1. Verder zal de vitamine B1-test vaak worden aangevraagd als er sprake is van alcoholisme en/of ondervoeding (anorexia). Bij deze aandoeningen kan er gemakkelijk een tekort aan vitamine B1 ontstaan door slechte voeding en door verstoorde opname van vitamine B1 uit de darm. Ernstig vitamine B1 gebrek kan bij alcoholisten na inname van een grote portie alcohol leiden tot een (mogelijk fatale) lactaat acidose. Daarom wordt bij opname van zware alcoholisten in het ziekenhuis vaak preventief vitamine B1 gegeven.

Wat betekent de uitslag?

De referentiewaarden hangen af van de gebruikte testmethode, die per laboratorium kan verschillen. De uitslag van de test dient te worden vergeleken met de referentiewaarde die wordt gehanteerd door het laboratorium waar de test is uitgevoerd.

Normaal ligt de vitamine B1 waarde tussen 90 en 160 nmol/L.

Verlaagd:

Bij onvoldoende inname kan een vitamine B1-tekort ontstaan. Oudere mensen en zwangere of zogende vrouwen moeten vaak wat extra innemen, omdat ze een grotere behoefte hebben aan vitamine B1. In geval van alcoholisme en anorexia kan door slechte voeding en slechte opname van vitamine B1 uit de darm een tekort ontstaan.

Verhoogd:

Als het lichaam een teveel aan vitamine B1 binnenkrijgt, dan is dat geen probleem. Dit wordt gewoon uitgeplast.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 01-11-2014

Terug Terug naar het overzicht