Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

SCC

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
squamous cell carcinoma antigen
Officiële naam:
SCC
Verwante testen:
tumormerkers

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om de prognose en het effect van behandeling van een specifieke tumor, een zogeheten plaveiselceltumor, te meten.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test bepaalt de aanwezigheid van de tumormerker squamous cell carcinoma (SCC) in het bloed. SCC is een eiwit dat bij patiënten met een plaveiselceltumor verhoogd in het bloed aanwezig is. De tumor kan voorkomen in het hoofd, de hals, de slokdarm, de longen, de blaas en de baarmoederhals. SCC is niet specifiek voor een van deze tumoren. SCC is vaak (nog) niet verhoogd in een vroeg stadium van kanker en dus niet geschikt voor het aantonen dan wel uitsluiten van een plaveiselcel tumor. Wel is een hoge waarde geassocieerd met een grote tumormassa en dus een slechtere prognose. Ook kan SCC worden gebruikt om het effect van behandeling (op de hoeveelheid tumor) te volgen.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter kan een SCC test aanvragen om bij patiënten bij wie een plaveilselceltumor is vastgesteld in hoofd, hals, long, slokdarm, blaas of baarmoederhals, de prognose en het effect van een behandeling te volgen.

Wat betekent de uitslag?

De referentiewaarde (waarde in personen zonder plaveiselceltumor) hangt af van de gebruikte methode en meeteenheid.

Een (sterk) verhoogde waarde kan wijzen op een plaveiselceltumor maar SCC kan ook verhoogd zijn bij infectie, leverziekte of nierziekte. De merkstof is dus niet geschikt voor aantonen of uitsluiten van een tumor. De hoogte hangt wel samen met de hoeveelheid tumorcellen en de prognose.

Bij een succesvolle behandeling zal de hoeveelheid SCC afnemen. Bij terugkeer of uitbreiding van de tumor zal de SCC waarde toenemen.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 17-10-2010

Terug Terug naar het overzicht