Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Occult Bloed

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
FOBT (fecal occult blood test), hemoccult, guiac test, immunochemical FOBT
Officiële naam:
occult bloed
Verwante testen:

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om te controleren op een bloeding in het maag-darmkanaal. Zo'n bloeding zou kunnen duiden op een poliep of een tumor in de dikke darm.

Welk materiaal?

Feces (ontlasting, poep)

Monster

Wat wordt getest?

De test toont aan of er in de ontlasting spoortjes bloed aanwezig zijn die met het oog niet zichtbaar zijn. (‘occult' betekent onzichtbaar). Normaal zit er geen bloed in de ontlasting, maar afwijkingen in de maag- of darmwand zoals zweertjes, uitstulpingen, poliepen, ontstekingen, aambeien of tumoren kunnen bloedingen veroorzaken. In feite kan alles wat uitsteekt in de darmwand gaan bloeden door passerende ontlasting. Soms is dit een eerste teken van de ontwikkeling van tumor in de dikke darm, meestal niet.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Afhankelijk van de test wordt van één of meer dagen ontlasting verzameld in speciale potjes. In het deksel zit een schepje waardoor de handen schoon blijven. Een paar dagen van te voren mogen sommige zaken niet gegeten worden, zoals vlees en rauwe groenten (testafhankelijk). Ook sommige pijnstillers mogen dan niet gebruikt worden.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter zal de test meestal aanvragen om na te gaan of er mogelijk sprake zou kunnen zijn van dikke darmkanker. Dit wordt gedaan omdat het van belang is dikke darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. De tumor is in een vroege fase beter te genezen dan in latere fases. De occult bloed test is echter onvoldoende betrouwbaar om een darmtumor met zekerheid vast te stellen. Als met de test bloed in de ontlasting wordt gevonden, moet er altijd aanvullend onderzoek plaatsvinden om dikke darmkanker vast te stellen. De test wordt ook gebruikt om een mogelijke oorzaak voor bloedarmoede (anemie) te vinden. Een bloeding in de maag of de darm wordt niet gauw opgemerkt maar kan wel zorgen voor voortdurend bloedverlies.

Wat betekent de uitslag?

Negatief:

Meestal is de uitslag van de occult bloed test negatief; dit betekent dat er geen bloed wordt aangetoond.

Positief:

Wanneer met de test bloed in de ontlasting wordt aangetoond, is de uitslag van de test positief. Zo'n positieve uitslag moet eerst worden bevestigd door de ontlasting verspreid over verschillende dagen te onderzoeken. Dat is nodig om zeker te weten dat de aanwezigheid van bloed niet eenmalig (toevallig) is. Om definitief vast te stellen dat er bloed in de ontlasting aanwezig is, moeten meer monsters achter elkaar positief uitkomen. Als er enkele dagen achter elkaar bloed wordt gevonden in de ontlasting, moet de oorzaak worden onderzocht. Het zou een beginnende dikke darmtumor kunnen zijn, maar er zijn tal van andere (vaak zeer onschuldige) oorzaken mogelijk. Enkele voorbeelden zijn: tandenpoetsen, tandarts behandeling, geneesmiddelen (antistollingsmiddelen, aspirine, ontstekingsremmers, ijzerpreparaten*), dieet, vis, gevogelte, mierikswortel*, jodium* of boorzuur* (*test afhankelijk).

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 17-10-2010

Terug Terug naar het overzicht