Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

IAGT

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
indirecte antiglobuline test, indirecte Coombs test, IAGT
Officiële naam:
indirecte antiglobuline test
Verwante testen:
DAT

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om voorafgaand aan een bloedtransfusie en tijdens zwangerschap te controleren of er antistoffen tegen rode bloedcellen aanwezig zijn in het plasma.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De IAGT-test meet de aanwezigheid van (klinisch belangrijke) antiglobulinen in het bloed. Dat zijn antistoffen (afweerstoffen) die gericht zijn tegen rode bloedcellen. Deze kunnen gevaar opleveren als ze in contact komen met rode bloedcellen uit ‘vreemd bloed' bijvoorbeeld bij een bloedtransfusie.

De antistoffen in het bloed van de ontvanger zien de rode bloedcellen van de donor als ‘lichaamsvreemd'. Hierdoor komt een afweerreactie op gang waarbij de toegediende rode bloedcellen worden afgebroken.

Bij zwangerschap kan aanwezigheid van antistoffen in het bloed van de moeder gericht tegen rode bloedcellen van het kind gevaar opleveren voor het kind, wanneer deze antistoffen gemakkelijk de placenta kunnen passeren.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De IAGT-test wordt aangevraagd voorafgaand aan een bloedtransfusie. Als iemand antistoffen tegen rode bloedcellen in de circulatie heeft dan moet er bij een bloedtransfusie soms speciaal bloed worden geselecteerd.

Tijdens de zwangerschap wordt het bloed van de moeder gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen, omdat ze gevaar kunnen opleveren voor het kind.

Wat betekent de uitslag?

Negatief:

Er bevinden zich geen klinisch belangrijke antistoffen tegen rode bloedcellen in het bloed. Tijdens de zwangerschap is er dan ook geen gevaar voor het ongeboren kind. Bij een bloedtransfusie hoeft er geen speciaal bloed geselecteerd te worden.

Positief:

Er bevinden zich wel klinisch belangrijke antistoffen tegen rode bloedcellen in het bloed. Bij een zwangerschap zouden deze antistoffen via de placenta in het kind terecht kunnen komen en daar problemen veroorzaken. Bij een bloedtransfusie moet mogelijk speciaal bloed geselecteerd worden.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 30-01-2011

Terug Terug naar het overzicht