Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Anti-TTG

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
anti-tissue transglutaminase, glutenovergevoeligheid, glutenallergie, coeliakie test, hTTGA
Officiële naam:
anti-humaan Tissue Transglutaminase
Verwante testen:
HLA-B27, immunoglobuline IgA IgG IgM, antistoffen tegen gliadine

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om te onderzoeken of er sprake is van Coeliakie, een aandoening die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test bepaalt of in het bloed antistoffen tegen Tissue Transglutaminase (anti-TTG) type IgA aanwezig zijn. Anti-TTG is een antistof tegen een specifiek eiwit (tissue transglutaminase) dat in de darm betrokken is bij afbraak en opname van voedingsstoffen. Als anti-TTG wordt aangetoond, wijst dat meestal op overgevoeligheid voor gluten (Coeliakie).

Wanneer iemand Coeliakie heeft, betekent dit dat het lichaam bepaalde eiwitten (gluten) die aanwezig zijn in de meeste graansoorten (zoals tarwe, haver, rogge en gerst, spelt of kamut) niet verdraagt. Daarbij worden vaak antistoffen aangetroffen tegen het enzym 'tissue transglutaminase'. Coeliakie is een zogeheten autoimmuunziekte, omdat het afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen lichaamseigen eiwitten of cellen, in dit geval tegen tissue transglutaminase in de darmwand.

Door de aanwezigheid van deze autoantistoffen raakt de darmwand ontstoken na het eten van gluten. Als de darmen ontstoken zijn wordt het voedsel slecht opgenomen. Hierdoor zal een groot deel van de voedingsstoffen weer met de ontlasting worden uitgescheiden. De belangrijkste klachten bij coeliakie zijn diarree, verstopping, slecht groeien, vermoeidheid en humeurigheid. Ook komt men op den duur ijzer en vitamines tekort.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter vraagt de anti-TTG test aan voor patiënten met aanhoudende buikklachten of voor kinderen die niet (voldoende) groeien. Met behulp van de anti-TTG test kan worden achterhaald of Coeliakie (overgevoeligheid voor gluten) de veroorzaker van de klachten is.

Soms wordt behalve op aanwezigheid van anti-TTG, ook gekeken naar IgA antistoffen tegen endomysium (anti-endomysium) of gliadine (anti-gliadine). Uit onderzoek is echter gebleken dat deze testen geen toegevoegde waarde hebben en daarom kan in de meeste gevallen worden volstaan met alleen uitvoeren van de anti-TTG bepaling.

Bij een negatieve uitslag wordt nagegaan of de patiënt IgA antistoffen in voldoende mate kan maken.

Wat betekent de uitslag?

Bij gezonde mensen is in het bloed geen anti-TTG aanwezig.

Negatief:

Als in het bloed geen anti-TTG wordt aangetoond, is de kans op Coeliakie klein.

Positief:

Als in het bloed anti-TTG wordt aangetoond, is de kans op coeliakie groot. Op basis van onderzoek van een darmbiopt (stukje darmweefsel) kan de diagnose met zekerheid worden vastgesteld.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 05-07-2011

Terug Terug naar het overzicht