Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Zoek een test

Antistreptolysine titer

Terug Terug naar het overzicht

Ook wel bekend als:
AST, ASLT, ASO, ASLO
Officiële naam:
antistreptolysine titer
Verwante testen:

In vogelvlucht

Waarom deze test?

Om een (doorgemaakte) bacteriële infectie met A Streptococcen vast te stellen.

Welk materiaal?

Bloed

Monster

Wat wordt getest?

De test bepaalt in het bloed de hoeveelheid antistoffen tegen streptolysine O. Dit is een specifiek enzym dat wordt gemaakt door de bacterie ‘Groep A Streptococcus'. Bij een bacteriële infectie met deze A streptococcen treedt een natuurlijke afweerreactie in werking waarbij het lichaam antistoffen (antistreptolysine) aanmaakt tegen het bacteriele enzym streptolysine O.

In de eerste week na een infectie zijn deze antistoffen in het bloed aantoonbaar. De concentratie van de antistoffen (ook wel de ‘titer' genoemd) stijgt in de eerstvolgende 3-4 weken, waarna de titer weer daalt.

In 6 tot 12 maanden na een infectie met groep A streptococcen zijn de antistoffen tegen streptolysine O in het bloed aantoonbaar.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De test

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt door de dokter aangevraagd om aan te tonen (of uit te sluiten) of de groep A streptococcen de veroorzaker is van een infectie. Deze infectie leidt tot keelpijn, ontstoken keelamandelen en bij kinderen tot roodvonk.

Soms verloopt een infectie ernstiger en ontstaat wond- of huidinfectie, (acute-)reuma, ontsteking van de nieren (glomerulonefritis) of ontstoken hartkleppen.

Wat betekent de uitslag?

Als er geen sprake is van een (recente) infectie veroorzaakt door groep A streptococcen zijn er geen antistoffen tegen deze bacterie in het bloed aanwezig.

Verhoogd

Een verhoogde antistreptolysine titer wijst op een recente (onbehandelde) infectie met groep A streptococcen. De titer is ook verhoogd tijdens acute reumatische koorts.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag? Stel deze aan een klinisch chemicus.

© 2023 Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, laatst bijgewerkt 17-10-2010

Terug Terug naar het overzicht